Vlad PîslariuLa sfârșitul micului nostru interviu, i-am spus lui Vlad că: „cineva acolo sus te iubește”.


Tot succesul lui se datorează efortului supraomenesc de la antrenamente și concursuri și al oamenilor care au fost în jurul lui, au crezut în el și au făcut la rândul lor niște eforturi pe măsură pentru a-l susține.


Cu toate acestea, dacă nu intervenea acea forță de sus, universul, destinul, norocul sau cum vrei să îi spui, sunt șanse destul de mari ca el să nu mai fi fost într-un loc la fel de favorabil.Cine este și ce face?


Vlad Pîslariu are 24 de ani și este primul român care a a luat titlul de campion mondial la dans sportiv la categoria „youth standard”, lucru care va rămâne în istorie pentru totdeauna.Actualmente este antrenor pentru tineri care vor să facă performanță în arta dansului sportiv. De multe ori lucrează chiar mai mult decât pe vremea când se pregătea pentru competiții, asta pentru că iubește copiii și își dorește ca fiecare să ajungă cât mai departe.Cum ai început să dansezi?


„M-a luat mama frumos de mânuță și m-a dus în sala de dans”. Asta se întâmpla pe vremea când avea 7-8 ani. Nu era pasionat de dans însă a rămas să se antreneze iar la scurt timp au venit și rezultate de la competiții.Abia de atunci, Vlad a început să prindă drag de acest sport și pentru că voia tot mai mult din acest sentiment, a încercat să își perfecționeze mișcările până la cele mai mici

detalii.


La 11 ani a început să se antreneze cu Rusu Alexandru și este cel care l-a îndrumat până în momentul în care a ajuns campion mondial.


Up he goes…


La 11 ani era deja dublu vicecampion național iar antrenorul lui de la acea vreme, Marton Somodi, a găsit o parteneră și un sponsor în Gheorgheni, județul Harghita.


Pe lângă marele noroc de a dispune de un sponsor, povestea nu ar fi putut continua fără implicarea familiei lui.Personal, mă bucur enorm că în ciuda greutăților prin care trecea familia lui, membrii acesteia nu au uitat că trebuie să fie alături de el în această aventură.


Vlad a crescut în cea mai mare parte doar alături de mama și sora lui. Și ca să vezi ce face o mamă care crede în copilul său, ea a luat hotărârea să se mute toți trei la Gheorgheni pentru a-l ajuta să continue.„Mama a stat primul an cu noi iar apoi s-a întors la Dej pentru a nu-și pierde titulatura”, mama lui fiind învățătoare.*Context*

Ca să îți faci o idee, dansul sportiv este al doilea cel mai scump sport după tenis.


Competițiile se desfășoară în două sezoane, primăvară și toamnă.


La categoria 12-13 ani, costumațiile pot ajunge până la 2000 de lei și sunt necesare cam odată pe an, dacă nu se dezvoltă copiii foarte mult. La categoria 14-15 ani, un frac pentru competiții costă undeva la 1200 de euro și trebuie schimbat odată pe an. Nu mai vorbim de transport, cazare și mese în câte 2-3 țări pe săptămână.

*End of context*După ce s-a întors mama lui acasă, timp de 2 ani au intrat în joc bunicii lui din Gherla care făceau cu schimbul câte o lună pentru a avea grijă de cei doi frați.


La sfârșit de clasa a 8-a, a trecut printr-un proces foarte rapid de maturizare deoarece a rămas singur în Gheorgheni până pe clasa a 11-a. Clasa a 12-a a făcut-o la Dej la Liceul Papiu Ilarian.Cum arată o zi de cantonament?


„Mă trezeam în fiecare zi la 06:30, la 7 și un sfert luam micul-dejun, croissant și puțină ciocolată. De la 8 la 9 mergeam la pregătirea fizică, de la 9 până la 10 pilates, o mică pauză, iar de la 11 începeam antrenamentele cu mici pauze de 15 minute până pe la 17-18 sau chiar 19.”


„Imaginează-ți că dansam atât de mult încât noaptea aveam contracții musculare foarte puternice, dormeam cu un ac la îndemână și mă împungeam în acea zonă ca să se oprească.”Care este sursa ta de motivație?


„Motivația mea stă în obiectivele pe care nu le-am atins. De exemplu acum îmi doresc să câștig campionatul mondial cu o pereche de-a mea”.Cum este trecerea de la dansator la antrenor?


„Măi, sunt două lucruri total diferite. Mi-a fost mai greu pentru că sunt perfecționist și dacă nu văd aceeași dăruire și la cei cu care lucrez, prefer să rămân singur”.


„Cred că mi-a fost de folos și faptul că mama mea e învățătoare și am luat unele lecții de la ea în ce privește lucrul cu oamenii, care de altfel e o muncă destul de grea”.Ai fost mereu pasionat de dans?


M-am întrebat și eu de multe ori dacă pasiunea este preliminară sau dacă se formează pe parcurs. În cazul lui Vlad, nu a existat nici o pasiune preliminară pentru dans: „după cum spuneam, mama mea a ales să fac dans”.


Ce l-a făcut atunci pe Vlad să continue să se antreneze și să fie perseverent? „În momentul în care ajungi să câștigi competiții și premii, ți se confirmă că ești bun în ceea ce faci și începi să ai o părere bună despre tine.”Lesson learned: Nu îți face griji dacă nu ți-ai găsit pasiunea! Ea se naște în momentul în care faci un lucru cu plăcere, dar mai ales când și cei din jur apreciază ce faci. Continuă să încerci și să lucrezi!La câte competiții participi pe an?


„De exemplu, în ultimul an la categoria 16-18 am fost la 36 de competiții în toată Europa. Puține sunt țările în care nu am dansat”.


Motivul pentru care este atât de important să participi la atâtea competiții este datorat arbitrilor. Aceștia vor știi de performanța ta din toate competițiile la care ai participat iar la campionatul mondial vor ține cont și de acestea.Mai mult de atât, la campionatul mondial ajung doar două echipe din fiecare țară, perechile de pe locurile I și II. Ei bine, Vlad a câștigat campionatul național de 10 ori, de 8 ori la standard, 2 titluri la 10 dansuri iar la latino a luat bronzul 2 ani la rând.Contează să vrei!


Pentru că a vrut să ajungă printre cei mai buni din lume, Vlad a avut ocazia să se antreneze în Italia cu unul dintre cei mai buni antrenori din lumea dansului, Giordano Vanone. Acesta nu doar că știa toate secretele dansului, ci a și inovat unele tehnici.


Tehnica lui extrem de concisă l-a ajutat pe Vlad să ajungă la scopul dorit și chiar să își depășească limitele.Dans = emoție


Dansul este până la urmă o formă de exprimare, mișcările pe care le faci pot spune multe despre tine unor ochi antrenați să vadă aceste lucruri.


Te-ai gândit vreodată că unele dansuri reprezintă interpretări ale gravitației Pământului sau a rotațiilor planetelor ? Nu prea pentru că ce consumăm noi din media este în mare parte o prostie...Vlad, ma bucur enorm pentru toate rezultatele tale și că nu te-ai oprit acolo. Ai decis să transmiți ce știi și celor din jurul tău și pentru asta ai respectul meu! :)


Unde îl găsești pe Vlad:


Pagina de Facebook a clubului: Latino Angels

Profil personal Facebook: Vlad PîslariuNu uita că poți susține proiectul Documenting Passion prin intermediul Patreon printr-un abonament lunar. Ajutorul tău va duce proiectul mai departe și va aduce o serie de îmbunătățiri. Am pregătit acolo niște beneficii pentru donatori. Link aici. :D


Aici găsești și restul fotografiilor:

  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan