Nea' Ionel


Mai multe persoane mi-au spus să vorbesc cu oameni mai în vârstă dacă vreau să aflu informații valoroase despre cum funcționează viața. Am observat că cei mai mulți sunt plini de regrete că nu au făcut ce și-au dorit la momentul potrivit.

Mulți dintre ei ar fi vrut să își deschidă o afacere, să își urmeze hobby-urile și pasiunile sau chiar să își facă curaj pentru a vorbi cu fata sau băiatul de care le plăcea.


Cine e Nea' Ionel și de ce e special?


Să vă fac cunoștință!


Acest domn are venerabila vârstă de 71 de ani. Urăște reclamele românești de la televizor, iubește arta, ceasurile, tablourile, șahul și se mai delectează cu câte o partidă de pescuit.


M-a primit cu drag în casa dânsului, de două ori chiar și a fost plăcerea mea să îl ascult ore în șir cum vorbește despre ceasurile din colecția sa și puțin despre viața dânsului.


Avea cam 17 ani când Ceaușescu a preluat conducerea PCR. La puțin timp după acest eveniment s-a înscris la școala de ofițeri în urma căruia s-a făcut pilot pentru Forțele Aeriene Române. A pilotat avioane supersonice de tip MiG-21 din 1966 până în 1993 când a ieșit la pensie la vârsta de 45 de ani.


Cam atât despre cifre...


Dezamorsarea ceasului

Interesant, nu?


Îmi pare rău că nu am știut nimic despre domnul Ionel, cu atât mai mult că trăim în același oraș. Noroc cu bunul meu prieten Gabriel care este mult mai la curent cu ce mișcă la noi. Știind despre proiectul meu, mi-a spus despre acest domn și cu ce se ocupă. Deja visam fotografiile și am știut că va urma să îl contactez.De ce mi-a atras atenția?


Mi-a atras atenția pentru că este un om care își urmează pasiunile oricât de complicat ar fi, indiferent de vârstă. Dacă nu v-ați dat seama din fotografii, Nea' Ionel este, la modul general spus, ceasornicar.


Atenție! Munca sa nu vizează simpla schimbare a unor baterii pentru ceasuri de mână. Munca pe care a ales-o dânsul, aș putea spune că reprezintă o artă.


Este restaurator și are abilitățile unui fin mecanic care îl ajută la repararea și calibrarea mecanismelor și a mobilierului pentru ceasuri.Stai, mobilier zici?


Exact! Pentru că lucrează cu ceasuri mari de perete, de podea, ceasuri de masă, ceasuri cu cuc, cu dansatori și tot ce intră în gama aceasta.Sistemele geniale au nevoie de un geniu!


Domnul Ionel este deștept, fluent, cu o cultură generală extrem de bogată. Am fost surprins să văd că studiază „Defăimarea lui Paganini”. Abia mai târziu am înțeles care ar fi legătura, având în vedere faptul că cea mai mare parte din aceste ceasuri au în compoziția lor acest element, al muzicii.Ceasurile și muzica


Că tot am spus de muzică, nu am cum să nu menționez armonia de sunete care la ore fixe, sferturi sau jumătăți de oră, umplea gospodăria dânsului de simfonii, cuci sau clopote.


Uite un video în care poți auzi pentru câteva secunde cum sună un astfel de ceas:Ce-i ăla ceas de mână, dom'le?


Smartphone-uri, smartwatch-uri, televizoare, computere, nimic nu m-a impresionat mai tare decât sistemul unui ceas mecanic.


- Nici o baterie, dragi prieteni!


Tot mecanismul este compus din fizică pură. Scripeți, greutăți, roți dințate, pendule, arcuri și multe alte piese cu nume specific pe care nu le-am reținut.Gustav Becker


Domnul Ionel a pomenit de multe ori acest nume iar încet l-am reținut. Mai târziu am aflat de ce era așa important. Este unul dintre cei mai buni producători de ceasuri din lume. Ba chiar a inovat construcția acestora printr-un set de piese care îmbunătățesc performanța și durabilitatea ceasurilor. Nea' Ionel mi-a arătat vreo două dintre aceste adaptări și sunt lucruri care se folosesc și în mecanica de astăzi.


Gustav Becker a primit numeroase premii pentru calitatea produselor sale. În anul 1852, acesta a primit medalia de aur pentru cel mai bun ceas din târgul de la Silezia și numeroase alte premii.


Da, se dădeau premii pentru așa ceva pentru că se găseau cu greu ceasuri care să arate ora corect pentru mai mult de o zi și să nu se oprească. Îți amintesc că aveau sistem mecanic!


Câteva dintre ceasurile lui Gustav Becker au ajuns în colecția domnului Ionel. Acestea funcționează și arată într-un mare fel.Caaam ce ar fi de făcut la un astfel de ceas?


În primul rând, în funcție de depuneri, ceasul va trebui curățat cu benzină sau chiar pus la fiert în cazul în care unele părți sunt mai dificil de curățat.


Următorul pas ar fi dezamorsarea ceasului cu o cheie specială pentru a putea verifica „jocurile” anumitor piese. După caz acestea vor fi îndreptate și reglate astfel încât ceasul să funcționeze perfect.„Hobby-ist, nu profesionist!”


Nu știu ce să zic domnule Ionel! Eu v-aș contrazice! Poate vi se pare că atelierul dumneavoastră nu este foarte estetic însă vă spun că este foarte bine pus la punct, are multe elemente care m-au inspirat să fotografiez.


Este exact ce îmi doream să văd! Oameni care își urmează pasiunile indiferent de condiții și circumstanțe.


Cred că domnul Ionel este mai mult decât modest și a fost mai reticent când a venit vorba de fotografii însă i-a plăcut ideea mea de a crea o arhivă cu oameni pasionați și a acceptat. De ce spun că este modest?


Păi gândește-te că are o vârstă și nu îl oprește absolut nimic să își urmeze plăcerile, pasiunile și scopurile la un nivel chiar înalt. Cu toate astea nu a considerat că munca sa merită documentată.Omul e vizionar!


Pot zice că ne dă clasă nouă, celor tineri. Se folosește de tehnologie într-un mod foarte deștept! Vinde ceasurile pe OLX, le promovează, iar mare mi-a fost surpriza să aflu că are un canal de YouTube! Wow!Respectul meu pentru nea' Ionel!


Respectul meu pentru omul care mi-a dat o lecție neprețuită! La 71 de ani nu stă nici măcar o secundă pe gânduri când vine vorba de muncă. Da, o să repet! La 71 de ani lucrează într-un domeniu care îl pasionează și nu dorește să se oprească.


Mie mi s-a făcut puțin rușine, recunosc!


Dânsul mi-a oferit nu doar o privire mai adâncă în această meserie dar mi-a prezentat și alte perspective despre cum funcționează societatea românească actuală, politică sau despre relații. Mi-a expus și multe alte subiecte pe care le poți auzi chiar de la el dacă te gândești să îl abordezi la vreo expoziție, spre exemplu.M-a rugat să îți spun ceva!


Dacă tu, cel care citești acest articol te-ai gândit vreodată să te apuci de reparat și restaurat ceasuri, să știi că domnul Ionel a creat acel canal de YouTube pentru tine! Da!

Vei găsi acolo peste 50 de filmulețe despre cum trebuie abordat un mecanism și toate dedesubturile acestei arte.


Jos pălăria!Putem să îl ajutăm!


Nea' Ionel nu se întreține din banii câștigați din vânzarea ceasurilor restaurate și nici nu îl interesează să vândă pe bandă rulantă. Asta pentru că apreciază cu adevărat acele ceasuri, valoarea acestora și munca pe care a depus-o în restaurarea lor.


Cu toate acestea, îl face foarte fericit atunci când vede un om care se interesează de munca lui. De-asta m-a primit cu atâta drag în casă și mi-a prezentat toată colecția sa.


Ce ai putea tu să faci, dacă îl respecți și tu pe acest om cum îl respect și eu? Poți să mergi pe canalul lui, lasă-i un comentariu și spune-i că apreciezi ce face, poate un like, un subscribe, ce crezi tu. Cu siguranță îi vei face ziua mai bună!


Mulțumesc tare mult, nea' Ionel! A fost o experiență deosebită!

Îți mulțumesc și ție că ai citit și ai aruncat un ochi la munca domnului Ionel!


Unde îl găsești pe domnul Ionel:

Profilul de OLX

Contul de YouTube


Susține proiectul și omuleții pasionați prin Patreon aici.


Vezi și restul fotografiilor:  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan