Mihaela CrișanÎmi doream de anul trecut să fac un articol cu Mihaela și până la urmă ne-am sincronizat. Am dat o fugă până la Alba-Iulia să revăd atelierul în care lucrează și de această dată să și povestim.


Cine este Mihaela Crișan?


Întâi de toate, Mihaela este o femeie puternică. Este un amestesc de creativitate, gândire logică și bun-gust, elemente care de altfel stau astăzi la baza succesului ei.Născută în Alba-Iulia, pașii au călăuzit-o spre Facultatea de Construcții de la Cluj, cu gândul de a deveni inginer constructor, la fel ca părinții ei. S-a întors în Alba pentru a profesa iar după 10 ani în acest domeniu, a început o nouă afacere.


Framm’s se numește cafeneaua la care am poposit vreo jumătate de oră pentru a savura o cafea înainte de interviu. Abia după ce a venit Mihaela am aflat că este asociată în această afacere.


E un loc superb, un spațiu care te poate scoate din cele mai mari căderi inspiraționale, cu personal extrem de amabil și cu un design pe care ai vrea să îl ai și tu acasă.


Cu toate acestea, activitatea pentru care este cunoscută Mihaela astăzi se desfășoară la NUD Atelier, unde face în mare parte genți pentru femei. I-am și spus că fiecare geantă mi se pare că e o operă de artă pentru că toate au un look unic, ingenios.


Atelierul este un loc pe care Mihaela l-a amenajat singură cu mare grijă. Personal, am simțit că e o oază de liniște, confort și naturalețe. Parcă exact unde trebuie era așezată câte o piesă de artă. Cred că acel loc o reprezintă întru totul. :)Cum ai început să faci produse din piele?


„Îmi doream eu niște genți, aveam niște piele, am făcut un tipar și l-am rugat pe un prieten care lucra în domeniu să o facă. Mi-am mai dorit încă una și am zis că fac eu tiparul, tai eu pielea și l-am rugat doar să o coase, doar că nu prea mai avea timp.”


Faptul că acesta nu prea avea timp a fost cel mai bun lucru pentru Mihaela pentru că a determinat-o să facă totul singură. Astfel, de ziua ei, în 2016, și-a cumpărat o mașină de cusut. Așa a început…Cu ce provocări te înfrunți în domeniu?


„Încerc să merg pe forme cât mai simple, cât mai puțin complicate pentru că nu pot să comand accesorii de calitate în cantități mari asemenea brand-urilor mari, și atunci trebuie să devin inventivă.”


Limitele par să o împingă pe Mihaela să creeze și mai mult și reușește să ofere niște twist-uri produselor ei, un touch personal. Mi-a arătat asta la un rucsac pentru care a confecționat ea sistemul de închidere.Ce te inspiră să creezi?


„Nu prea am surse de inspirație. De cele mai multe ori mă inspir pe măsură ce lucrez. Pieile sunt foarte diferite, nu toate se pretează la orice model. Practic ele îți dictează ce să faci mai departe.”De ce sunt așa scumpe produsele hand-made?


„De fiecare dată când cineva îmi spune că o geantă e prea scumpă e ca și cum aș spune eu cuiva că e foarte bine plătit. Ce vreau să spun este că fiecare lucrează pe o sumă de bani lunar, ne vindem timpul.”„Diferența dintre o geantă care costă mii de euro și una din orice alt magazin e faptul că e făcută manual.”


„Dacă eu petrec 8 ore pe zi, 4 zile pe săptămână să fac o geantă, fără să pun materialele, normal că ajungem la o sumă mare de bani.”Care ar fi povestea primei genți?


„În mod normal, pielea este nefinisată la margini iar majoritatea folosesc interiorul acestora. Mă gândeam: Cum să arunci atâta material? Așa că am păstrat marginea, deși forma genții era pătrată și parcă avea o aripă.”


„Toate gențile au o poveste și țin minte procesul creativ din spatele fiecărei genți.”Care ar fi rețeta Mihaelei de succes?


Succesul ei de astăzi reprezintă o îmbinare dintre atracția pentru artă și pragmatismul învățat în facultate. În momentul în care Mihaela gândește designul unui produs, poate jongla cu concepte abstracte, contraste, materiale și forme iar „mintea de inginer” decide dacă acesta poate fi creat și cum.Se pare că funcționează pentru că multe dintre clientele Mihaelei primesc complimente pentru gențile pe care le au și ajung să își comande și ele la rândul lor câte una.”


„Unele dintre cliente sunt la a 4-a sau chiar la a 5-a geantă, multe îmi spun despre calitatea cusăturii și a produselor în general. Simt cum îmi crește inima și mă face să cred că acest brand este unul de succes.”Un alt element important în tot acest proces ar putea fi empatia de care dispune Mihaela. Reușește să „citească” anumite trăsături ale oamenilor dintr-un schimb de replici sau din imagini și creează produse care crede ca li s-ar potrivi.


Nu a dat greși nici o dată, ba chiar clientele sunt mulțumite peste așteptări.Ai vrea să te extinzi?


„Mi-ar plăcea să găsesc un concept-store în care să fie comercializate produsele mele. Cu toate acestea nu vreau să mai aduc pe nimeni în proces, plus că nu prea aș avea timp să pregătesc pe cineva. Până la urmă e viziunea mea în joc și asta nu prea pot să o transmit.”„Cine are ochi să vadă, vede....”


„Am făcut la un moment dat o geantă care arată ca o sacoșă de hârtie din piele aurie. Ar putea părea cheap, but it’s not cheap iar cei care au ochi, văd ce am vrut să fac... ”Ce reprezintă pasiunea pentru tine?


„Sincer, nu mi-am imaginat vreodată că o să fac asta. Mai degrabă a fost un context favorabil care m-a adus aici, cum ziceam și mai devreme, cumva s-a legat. Până la urmă eram interesată oricum de industria fashion, îmi place să fiu atentă la cum mă îmbrac. Am început de acum ceva timp să cumpăr produse numai de la anumite brand-uri, să pun accent pe calitatea lor, poate de la designeri care lucrează cumva în industria slow-fashion, ca și mine.”Un sfat bun pentru a-ți găsi o pasiune pe care l-am luat de la Mihaela ar fi să fii atent la lucrurile pe care le faci zilnic, activitățile și obiceiurile pe care pui accent, pe ideile care îți atrag atenția. S-ar putea să spună multe despre tine.Ai vrea să schimbi anumite percepții despre industria modei?


„Există o latură care a ajuns foarte departe, la lucruri care costă o liră și te gândești care ar fi costul producției unui asemenea produs și la exploatarea oamenilor care muncesc pentru acele produse.”


Prin ce face, Mihaela aduce o mică greutate pe talerul naturaleții acestei lumi. Sunt mulți cei care își doresc să posede cantitate, calitate și viteză dar uită de sacrificiile implicate într-un asemenea proces.


Mihaela combate acest stil de viață prin deciziile pe care le ia de fiecare dată când achiziționează ceva, combate exploatarea asupra oamenilor prin însăși activitatea sa și încearcă să nu irosească resurse.Cum să îți găsești un stil vestimentar?


Mihaela nu crede în modă sau fashion iar stilul vestimentar și l-a dezvoltat în ani prin lucruri care o reprezintă. Nu ar trebui să copiezi ce fac casele de modă sau designerii la prezentări. Acelea sunt mai degrabă niște linii directoare iar tu poți să le adaptezi la stilul tău dacă te reprezintă și simți că se potrivește.


„Este foarte important să încerci cât mai multe lucruri, să ajungi să te cunoști, să cumperi produse de calitate care să te flateze fizic dar mai ales să îți dea o stare de bine”.Mihaela, îți mulțumesc că mi-ai prezentat o mică parte din procesul tău de creație și te încurajez să mergi cât de departe simți pentru că faci o treabă minunată!


Dacă ajungi prin Alba-Iulia și ești prin cetate, neapărat să treci pe la framm's.


Pe Mihaela o găsești aici:

NUD Atelier

  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan