Dragoș MorarArticolul de săptămâna asta va fi centrat în jurul unui omuleț care iubește natura și face tot ce îi stă în putință să o protejeze. Ba mai mult, încearcă să îi informeze și pe cei din jur, începând de la prieteni și cunoștințe despre cum să aibă grijă de mediul înconjurător.Omul de care îți vorbesc este Dragoș, un tânăr de 31 de ani, din Gherla. Drumurile l-au condus către facultatea de peisagistică unde în anul III descoperă o pasiune pentru plante. Această scânteie a fost aprinsă odată ce a aflat cum funcționează tot sistemul vegetal.Trei ani și multe job-uri mai târziu, Dragoș a început să lucreze într-o echipă care montează grădini verticale. Atâta timp cât lucrează alături de natură, el se consideră fericit. Am lăsat un video mai jos:În urma unei nevoi pe care a sesizat-o la unii clienți, s-a apucat să facă mobilier și decorațiuni. Și nu oricum! O să vezi mai jos.


Echilibru.


În momentul de față, viața lui este concentrată în jurul unui stil de viață sănătos, care se împacă bine cu natura.


Dragoș circulă în majoritatea timpului cu bicicleta sau pe jos pentru a-și rezolva treburile prin oraș. Din simplul motiv că nu vrea să polueze și mai este și sănătos. Poți încerca! :)


Omul nostru își cultivă propriile legume, și a renunțat să mănânce carne de câțiva ani.


Fasole din propria cultură

Restul alimentelor de care are nevoie le achiziționează din piață. De reținut este faptul că lipsa cărnii din meniul lui este o decizie care îi priește fizic, nu pentru că se identifică cu vreo categorie anume de oameni.


Are logică…


Suntem înconjurați de atâta confort și putere de cumpărare încât ne dorim ca totul în jurul nostru să fie perfect. Dragoș a observat acest lucru și a vrut să ne atragă atenția.


Natura este perfectă exact așa cum este!El încearcă acum să aducă o bucățică din perfecțiunea naturii în casele oamenilor. Iar acest lucru nu ar fi posibil fără echilibrul de care vorbeam mai sus. Acesta îi permite astăzi să facă ceva ce puțini se încumetă.


Ce face de fapt?


Cu puțină creativitate, o simplă scândură poate ajunge să fie un obiect unic de mobilier, cu un aspect deosebit.Orice bucată de lemn îi inspiră o anumită utilitate, trece la treabă, așa cum vezi și în fotografii iar la finalul procesului, obiectul prinde o nouă viață.Totul natural…


Pentru toate materialele de mobilier, Dragoș tratează lemnul, după caz, cu soluții cât mai naturale, cum e uleiul de in, spre exemplu.Și nu se termină aici! La el am văzut cele mai tari ornamente de exterior și interior, făcute din mușchi, pământ, o plantă și multă sfoară, 100% natural.Flori care au propriul ecosistem în interiorul unor recipiente mari de sticlă, conuri de pin, pietre și orice se găsește în natură, poate sta drept inspirație pentru o piesă de artă.Sfaturi eco-friendly de la Dragoș!


Vorbeam cu Dragoș și ne miram amândoi cum de în 2019 e nevoie să vorbim de lucruri care ar trebui să țină de bun simț, lucruri normale. Mai are rost să spunem că frumos ar fi ca oriunde mergi să strângi după tine?Chiar e atât de greu să pui o rolă de saci menajeri în mașină să poți colecta reziduurile odată ce termini cu excursia în natură?Și dacă nu e cumva prea greu, poate le și comprimi, în așa fel încât transportul acestora să fie cât mai eficient, să nu plece camioanele de gunoi cu aer…Dacă stai la casă și ai reziduuri de natură vegetală sau orice se descompune, nu le mai arde, poți liniștit să le arunci în grădină, funcționează ca fertilizator.Use your goddamn brain! Cu puțină creativitate, poți să refolosești produse pe care în mod normal le-ai arunca la gunoi. Asta înseamnă că nu mai e nevoie să mergi la magazin să cumperi absolut tot, doar ca să fie impecabil ci poți să fii prietenos cu mediul.Ce vrea Dragoș să spună e să refolosești, adică să oprești cererea pentru tot felul de produse care prin procesul de fabricare dăunează mediului. În momentul în care lumea se oprește din cumpărat prostii, firmele nu mai produc prostii, pam-pam!Se poate!


Am un deosebit respect pentru Dragoș, și cei alături lui pentru că au făcut un efort schimbându-și stilul de viață în așa fel încât să fie cât mai prietenos cu mediul.


Vreau să îi susțin cu orice pot, și vreau să știi că poți și tu să te implici în acțiuni de protejare a naturii. Asta pentru că el împreună cu mai mulți prieteni au pornit un ONG numit „Fără urme”.În curând ne vom putea implica atât la nivel local cât și la nivel național dacă o să vrem să facem ceva în privința problemelor care pun în pericol mediul.


Voi fi acolo de câte ori vor întreprinde acțiuni, indiferent că o să pun mâna și o să strâng gunoiul lăsat de vreun imbecil, fie voi fotografia cum știu eu mai bine acțiuni care trebuie să fie cunoscute și de alți omuleți.


Îți mulțumesc că faci asta pentru natură și pentru noi toți!Pe Dragoș îl găsiți pe Instagram: @modra.mond


Susține proiectul și omuleții pasionați prin Patreon aici.


Restul fotografiilor le găsești aici:  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan