Darius MicleaDacă iubești să mănânci sushi și îți plac oamenii pasionați, acest articol este pentru tine.


Pe Darius l-am întâlnit de câteva ori prin Gherla dar nu am stat nici o dată de vorbă și nici nu am știut cu ce se ocupă, până acum.Să ți-l prezint!


Are 23 de ani și curiozitatea l-a purtat de tânăr, prin bucate. Un simplu sendviș nu îi satisfăcea foamea de nou, și poate nici pe cea din stomac. Întâmplarea face că vocația sa se afla chiar sub nasul lui, în bucătărie.Nu a stat pe gânduri și a vrut să pună osul la treabă. La 16 ani s-a dus de capul lui la toate restaurantele pe care le cunoștea din dorința de a munci și pentru a prinde experiență.Sunt 7 ani de atunci și a lucrat în mai multe restaurante decât am fost eu vreodată. A încercat toate specificurile și s-a îndrăgostit definitiv de mâncarea asiatică, în special de sushi.E greu să fii simplu!


La cum l-am cunoscut, cred că acest preparat îl reprezintă foarte bine pe Darius. De ce spun asta?Știai că în Japonia un ucenic spală orez timp de 4 ani până să ajungă să primească alte atribuții? Nici eu! Dar acest concept l-a motivat pe Darius să lucreze și să progreseze mult mai rapid față de cei din jurul lui.


Este un proces care pe cât pare de simplu, pe atât este de complicat, iar ingredientul secret în toate rețetele este… răbdarea. De-asta spun că îl reprezintă, Darius este o persoană foarte răbdătoare. De 7 ani s-a bătut de tot felul de oameni, chefi și șefi fără chef.Cu toate acestea, este la fel de entuziasmat de preparate și acum, se duce cu drag la muncă și caută mereu să încerce lucruri noi.Răbdare


Am mai scris odată pentru că știu câte probleme am eu din cauză că îmi lipsește, cu toate că știu cât de importantă este.


A fost ca o gură de aer pentru mine să îl ascult pe Darius povestind despre viața lui și cum plănuiește totul pe termen lung.Mai zic odată de răbdare și te las în pace. Nu prea ai cum să gătești astfel de preparate dacă ți-ar lipsi.


Gândește-te că fiecare felie de somon pentru Nigiri, spre exemplu, trebuie să aibă 17 grame, dacă facem lucrurile ca la carte. Darius reușește ochiometric să taie în bucăți perfecte o felie întreagă de somon, am văzut eu că nu stă cu liniarul pe carne să trișeze.La competiții, numărul boabelor de orez contează pentru rețeta perfectă. În condițiile de lucru ale unui restaurant nu ai timp de așa ceva. Cu toate acestea, Darius încearcă să obțină cantitatea ideală cântărind în mână și vizual pentru a se apropia cât mai mult de original.


„Nu îmi pare rău de nimic!”


Îmi spunea puțin despre programul lui de muncă și e destul de aglomerat. L-am întrebat dacă îi pare rău că și-a concentrat toată atenția asupra bucătăriei în ultimii 7 ani.

Mi-a răspuns foarte senin: „Nu îmi pare rău de nimic!”Darius este conștient că evoluția lui ca om prin muncă este singurul lucru care nu va dispărea niciodată. În rest toate lucrurile vin, pleacă sau se transformă.


Tot din acest motiv încearcă să fie dependent de cât mai puține lucruri, pentru că știe că mai devreme sau mai târziu va suferi în urma acestui atașament care poate fi rupt oricând.Ne roade invidia…


Darius a observat bine. Sunt mulți printre noi care sunt conduși de invidie în tot ceea ce fac. Trebuie să ai mașină mai bună ca a vecinului, o casă mai bună, să fii aclamat pentru ce faci și să știi mereu că ești cel mai bun. Rețeta spre auto-distrugere, așa i-aș putea spune.De ce nu vrei tu să te descoperi și să fii cea mai bună varianta a ta, să cauți ce îți face plăcere? Mai bine cauți să te rupi de tine?


Darius a încercat tot ce i-a trecut prin minte, de la stiluri vestimentare și muzică până la mâncare, în încercarea de a se descoperi.Astăzi încearcă să fie cât mai simplu și să se remarce prin ce știe. Se remarcă prin a asculta, a munci și a-i ajuta și pe alții să își atingă scopurile, în primul rând cele gastronomice dar este dispus să ajute cu orice poate.Așa ar trebui să fim, oameni din nou!


Avem speranță!


Foarte bine pentru un tânăr de 23 de ani, zic eu! Darius, continuă să faci cele mai gustoase preparate și să faci pași spre cea mai bună variantă a ta!


P.s.: Mulțumesc mult pentru sushi, a fost GE-NI-Al!


Post-post-scriptum: Dacă ți-e drag proiectul și omuleții pe care îi vezi, poți să îmi fii alături și să mă susții pe Patreon: Susține proiectul


Îți mai las aici câteva fotografii ca să salivezi și să comanzi de la Nobil Sushi, unde lucrează Darius:
  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan