Cristian LipovanAm plecat din acel hotel părăsit cu picioarele înghețate, cu mirosuri pe care o să le mai simt câteva zile dar cu o lecție pe care nu o să o uit niciodată. Și anume faptul că frumusețea stă în ochiul privitorului.Cine este și ce face?


Cristian Lipovan are 38 de ani iar pasiunea lui este fotografia. Ce îl face pe acest om atât de special este faptul că a văzut valoare în anumite contexte înspre care mulți nici nu și-ar fi întors privirea.Places Suffering se numește proiectul fotografic pornit de Cristi și este concentrat asupra unor locuri abandonate din toată lumea ale căror povești sunt aduse la viață prin viziunea și obiectivul lui.Cum ai început acest proiect?


„Proiectul l-am început în 2013 cu una dintre turele mele foto prin munții de la noi care erau plini de locuri părăsite. Am dat peste multe biserici în care au rămas lucruri neatinse și le-am fotografiat.”Odată întors acasă, a aruncat o privire peste imagini și a realizat că ar putea avea o întreagă poveste. Așa a început să se documenteze și să vadă că în alte țări sunt deja fotografi care au adevărate portofolii cu locuri abandonate.


Așa a pornit în această aventură.Aveau impresia că sunt deprimat...


„Majoritatea nu înțelegeau de ce fotografiez locurile astea și am primit multe comentarii negative, alții aveau impresia că sunt deprimat sau mai știu eu ce, lucruri care nu aveau nici o legătură cu felul meu de a fi...Printre acestea se mai aflau și alte comentarii care chiar erau încurajatoare, am luat ce îmi era de folos și am mers mai departe! ”


O lecție importantă pe care am învățat-o de la Cristi este să fii atent la fiecare critică pe care o primești pentru că s-ar putea afla o informație de valoare acolo.Încet dar sigur…


Proiectul a început să capteze atenția a tot mai multor oameni până în punctul în care astăzi sunt câteva mii care urmăresc fotografiile lui Cristi pe rețelele de socializare și pe site-ul proiectului.A avut numeroase expoziții în țară iar o parte din operele lui au ajuns în Amsterdam la una dintre cele mai mari expoziții de fotografie din lume.Despre pasiune


După numeroase apariții în presă, expoziții, mii și mii de share-uri și like-uri, pe Cristi tot pe drumuri îl găsești în căutarea unor locuri noi care ar putea spune o poveste. Semn clar că există o pasiune în spate.Ce este pasiunea pentru tine?


„Eu cred că pasiunea se formează atunci când crezi într-o idee și o faci chiar și atunci când sunt comentarii negative”.De asemenea, Cristi continuă acest proiect indiferent dacă vor fi sau nu implicați banii în discuție. Ba chiar are planuri mari pentru anii ce urmează.De ce nu le spui oamenilor locațiile?


„Mulți mă cred un îngâmfat că nu le spun unde am făcut fotografiile dar există un motiv foarte clar pentru care fac acest lucru. Poate nu celui care îi spun locația, dar o altă persoană care va auzi de acel loc ar putea să meargă și să îl distrugă sau să ia lucruri”.„Eu am o politică foarte strictă și mult respect când vine vorba de aceste locuri. Tocmai din acest motiv nu iau și nu ating nimic. Singurul lucru care vreau să rămână după mine sunt urmele pașilor și tot ce iau este amintirea și povestea acelui loc ”.„Nu mi se pare normal ca eu să stau nopți întregi să mă interesez despre aceste locuri, să dau rateuri cu unele dintre ele iar apoi să vină cineva și să îi dau pe tavă tot, și să mai și vorbească urât. Nu face bine nici pentru mine, nici pentru ei”.Cum arată o zi de explorat un loc abandonat?


Cristi mi-a oferit ocazia să merg cu el într-o locație abandonată, un hotel părăsit aflat într-o zonă muntoasă (din respect pentru Cristi și munca lui, voi păstra locația secretă).Ai fi putut trece lejer pe lângă acest hotel, fără să îl observi, datorită brazilor înalți care se aflau în fața acestuia. Eu nici nu am știut că am ajuns unde trebuie până nu mi-a zis Cristi.Am intrat și am simțit un puternic miros de mucegai, era destul de întuneric iar datorită umidității simțeam frigul tot mai puternic.La parter se afla recepția și sala de mese care era întoarsă cu susul în jos și bucătăria unde am găsit un cântar vechi perfect funcțional.La subsol am dat peste un malaxor vechi și o cameră de depozitare plină cu veselă de bucătărie.Toată încăperea era distrusă de infiltrarea apei, parchetul era umflat cam peste tot, pereții erau scorojiți iar acum culoarea acestora este dată de mucegai.„Îmi place să dau o tură înainte să mă apuc de fotografiat!” Așa am și făcut, am luat fiecare etaj și fiecare colțisor în căutarea unor cadre bune pe care le găsiți pe pagina lui de Facebook și în acest articol.


Care e problema cu locurile abandonate din România?


„Spre deosebire de locurile părăsite din afară, cele din România sunt în mare parte golite și distruse de alți oameni. În alte țări, locurile astea sunt conservate și tratate cu respect!”Echilibru


Cristi reușește să își împartă timpul între un full-time job, nunțile pe care le fotografiază în sezon, pasiunea lui și minunata lui familie care se bucură de o fetiță de 2 anișori. (La mulți ani sănătoși și fericiți!)


Cristi, îți mulțumesc că m-ai primit în universul tău și am simțit pe pielea mea cât de greu este ce faci!


P.s.: Îți mulțumesc mult pentru sandwich-uri, mi-au prins tare bine! :)


Neapărat să aruncați o privire pe site-ul lui Cristi placessuffering.com și să îi urmăriți proiectele.


Facebook: Cristian Lipovan

Instagram: @cristianlipovan

Website: www.placessuffering.com


Dacă ți se pare importantă munca mea, poți să mă susții prin Patreon prin link-ul de aici.


Mai multe fotografii:
  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan