Cătălin PinteaIubesc câinii de când eram mic. Încă nu am reușit să cresc unul, dar sunt destul de sigur că în viitorul apropiat voi avea unul. Ba mai mult, am găsit omul perfect care mă poate ajuta cu dresajul și comportamentul viitorului cățel.Numele lui este Cătălin Pintea, are 23 de ani și este pasionat de flocoșeniile lătrătoare. Așa îl cunosc de când ne-am văzut prima dată, acum mulți ani, mereu cu un cățel alături. Este atât de pasionat încât este înconjurat în fiecare zi de aproximativ 20 de căței.


Totul a început în clasa a 8-a dintr-o frustrare”. Asta datorită primului său câine adoptat de pe stradă, care nu avea de gând să îl asculte.De ce l-am ales pe Cătălin?


Primul lui eșec în domeniul dresajului canin nu l-a întors din drum, ba chiar l-a ambiționat. După 9 ani de cursuri, concursuri și poate sute de câini, reușește cu succes să se întrețină din această activitate și se apropie de primul său vis, acela de a se muta singur .Astăzi, scoate câinii la plimbare, se ocupă cu profesionalism de dresajul acestora ba chiar îi pregătește pentru competiții.Am petrecut o zi de muncă alături de Cătălin și consider că se ocupă cu mare atenție de toți cățeii. Am încercat să țin pasul cu el și am plecat extenuat acasă.


Apreciez la el faptul că și-a dezvoltat interesul pentru dresaj și l-a adus la nivel de pasiune. Este prezent total și vrea mereu să evolueze, de aceea consider că este un exemplu pentru cei tineri.Așa se face!


Dă-ți silința cât mai mult să treci peste zona de confort, să găsești activitățile care îți fac plăcere, să le încerci și să alegi una. Încearcă să duci acea activitate la cel mai înalt standard la care poți. Așa ajungi să fii un factor valoros în societate!Cătălin este exemplul perfect! Mulți ar spune că eh, și asta e muncă?


Mi-a fost suficient doar să urmăresc 20 de căței, să mă asigur că se comportă bine unul cu celălalt. La sfârșitul zilei ne-am întins pe pământ.Este mult de muncă, dar cu excursii regulate în afara zonei de confort, vei deveni indispensabil societății.Recomandare de carte: Linchpin - Seth GodinContextul în care trăim acum este cel mai potrivit pentru a începe să faci ce îți aduce plăcere și împlinire. Aceștia sunt oamenii pe care vreau să îi cunoști.Dream big :)


Visează la cele mai bune lucruri și scopuri la care te poți gândi, stabilește ce ești dispus să dai la schimb și pune-te pe treabă!


Momentan cel mai mare scop al lui Cătălin este să construiască un paradis al cățeilor. O pensiune unde să îi poată adăposti cât stăpânii lor sunt plecați. De asemenea va fi un loc prielnic unde oamenii și câinii se pot întâlni, socializa și exersa tehnici de dresaj.Și câinii au ceva de spus…


L-am întrebat pe Cătălin dacă a învățat ceva din toată experiența lui alături de câini. Nu a stat pe gânduri și părea foarte recunoscător pentru ce a trăit.


„Prima dată am simțit nevoia schimbării programului de zi cu zi”. Gata cu nopțile pierdute, mesele haotice, nevoit fiind să întoarcă focusul spre sănătatea lui.„M-au forțat să fiu prezent...”


Câinii nu pot să fie altcumva decât prezenți iar asta l-a împins și pe Cătălin spre o stare de echilibru. I-ar fi foarte greu să coordoneze 5 câini dacă ar fi prins de gânduri.


Acest echilibru stă acum la baza pasiunii lui, în fiecare zi. Sau pasiunile pentru că își dedică timp cât de des poate pentru orele de chitară iar în pauze își exersează abilitățile de tras cu arcul.


You`re funny hooman

Câteva sfaturi de la Cătălin


Nu cumpărați sau adoptați nici un câine care nu are cel puțin două luni. Are nevoie de hrană și îndrumare de la mama sa până la această vârstă.


:p

Procesul de dresare ar trebui să înceapă după ce cățelul împlinește 6-7 luni pentru că abia atunci începe să fie receptiv și capabil să asimileze informații. Cel mai bun lucru pe care îl poți face până la această vârstă este să îl plimbi în așa fel încât să interacționeze cu cât mai mulți câini. Este suficient dacă se obișnuiește să răspundă la nume.Cum îl hrănești în primele luni de viață reprezintă un factor esențial în dezvoltarea și sănătatea acestuia pe termen lung. Cătălin recomandă utilizarea unor granule din gama premium astfel încât puiul să beneficieze de toate elementele nutritive de care are nevoie. Acest lucru va reduce semnificativ șansele ca puiul să se îmbolnăvească.Odată intrat în posesia unui cățel, se poate începe predresajul sau dresajul de bază: „aici”; „pas”; „șezi”; „culcat”; „așteaptă”. Acest lucru va fi stabilit în funcție de vârsta și receptivitatea cățelului.Găsește rasa potrivită stilului tău de viață. Dacă stai în apartament, în principiu nu este recomandat să deții un ciobănesc belgian deoarece au o fire agitată și s-ar putea să îți distrugă locuința. Aceeași regula și pentru câinii din rasa amstaff.În principiu, pentru un câine cu un temperament nu foarte agitat, 2 ore de stimulare fizică pe zi ar trebui să fie suficient ca acesta să stea liniștit pentru restul zilei. Secretul este să diversifici activitățile, joacă cu mingea, alergat, plimbări cu bicicleta. Schimbă și locația cât de des pentru că va reprezenta un stimul în plus.Cățeii trebuie obișnuiți să primească recompense abia când fac lucrul pe care tu îl ceri să îl facă. Dacă primește afecțiune și recompense constant, crezi că ar mai răspunde la comenzi?


Bonus tip: cățeii sunt foarte activi dimineața și seara.


Wof!


Ai văzut cățelul, nu?

Cătălin, îți mulțumesc pentru experiența asta plină de mișcare dar mai ales de lecții! Continuă să îți faci treaba, sunt sigur că mai sunt oameni inspirați de ce faci, eu sigur am fost!


Pe Cătălin îl găsiți aici:

Facebook


Susține proiectul și omuleții pasionați prin Patreon aici.


Mai multe fotografii:


  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan