Alex Nuț


Am primit super multă energie în cele două ore cât am stat la sala de dans unde Alex este antrenor. Cred că am putut să simt pasiunea pe care o are prin mișcările la sincron total cu muzica, lucru pe care îl făcea mai mereu, chiar și în pauze.


Cine este Alex Nuț?


„O persoană la fel ca oricare alta, nimic special!”, așa s-ar descrie el. Doar că el are două atuuri pe care le-a descoperit de tânăr: a descoperit ce îl pasionează și disciplina.


Disciplina a trebuit să o învețe pe pielea lui, fără ca cineva să îl îndrume. Acest proces s-a dezvoltat odată cu sportul, acum mulți ani, când făcea „parkour”.


Și-a dat seama că este nevoie de o anumită structură pentru tot ce făcea și astfel a reușit să își îmbunătățească mai multe aspecte din viața lui, de la „parkour” la rezultatele școlare.Interesul pentru dans a apărut după ce a vizionat niște filme în care a văzut pentru prima data „breakdance-ul” sau breaking-ul cum îi place lui Alex să spună, care de altfel este termenul corect. :p


Lucrurile s-au legat de așa natură încât un prieten de-al lui dansator, l-a invitat să facă parte din trupa lui, asta datorită mișcărilor pe care le-a dobândit din „parkour.” Deși a avut ocazia să participe la concursuri și să învețe, atenția lui tot spre „parkour” era îndreptată.


Asta până a văzut live pentru prima data un cypher. Unul dintre dansatori a reușit să îi transmită o stare prin mișcările lui iar asta l-a captivat.„Dacă un om poate, toată lumea poate…”


Cu acest gând în minte, s-a decis că vrea să învețe să danseze. După un an de zile de tutoriale și exerciții, tot nu îi ieșeau mișcările. Cu toate astea, nu s-a oprit.


Banii pe care îi primea pentru mâncare la școală, sau să iasă cu prietenii la suc, îi lăsa acasă într-un plic de CD.


A tot strâns până a aflat de un workshop de dans în Bistrița, unde a mai fost prima data ca membru al trupei de care îți spuneam mai sus.Don't stop, don't give up!


Nici de această dată nu a învățat nimic însă avea un as în mânecă. A dus cu el o cameră de filmat pe care o folosea pentru clip-urile de parkour și a filmat tot workshop-ul.


A repetat zile întregi după filmările pe care le avea dar tot prindea foarte greu. Abia după vreo 2 sau 3 ani a început să se miște mai bine.Mama lui încerca să îi spună că ar trebui să încerce altceva, prietenii voiau să fie sincer cu el și să îi spună că mișcările lui nu arată prea bine. La un moment dat nici el nu mai credea când spunea că va reuși. Cu toate astea nu s-a oprit și continua să își afirme că va fi printre cei mai buni.De unde atâta motivație?


„Mai știi că spuneam mai devreme că dacă unul dintre noi poate, toți putem?” Asta l-a ținut pe Alex pe acest drum. Asta și curiozitatea, pentru că lipsa de informație l-a determinat să își încerce propriile limite.


S-a oprit pentru o vreme, crezând că nu este pentru el. Asta până când, ascultând niște muzică, s-a ridicat și a simțit nevoia să danseze, asta a și făcut.„M-am simțit așa de bine că am început să plâng.”


Din acel moment fiecare mișcare conta pentru el doar atunci când o simțea, când le putea atribui o stare. A revenit la dans…


Au început calificările la concursuri, premii și apoi un an în care s-a înscris la 3 categorii și a luat locul I la toate.Ce înseamnă dansul pentru tine?


„Dansul pentru mine înseamnă stare de bine, conexiune cu muzica, prieteni, distracție, disciplină, o împărtășire de experiențe, ca o nouă limbă prin care comunic.”


Care e cel mai tare premiu pe care l-ai câștigat?


„Cel mai tare premiu pe care l-am putut câștiga vreodată sunt prietenii pe care mi i-am făcut de-a lungul timpului. Restul, trofee, diplome sunt doar niște bucăți de plastic.”Te-a ajutat dansul să scapi de anumite probleme?


„Cel mai bun lucru pe care l-a făcut dansul pentru mine a fost acela că nu a mai trebuit să lucrez niciodată pentru cineva.”


„Eram la Poli, știam că nu o să fiu inginer, dar am terminat facultatea ca să vadă părinții mei că pot. Toată lumea râdea la absolvire, știind ce am de gând să fac!” :)Cum a fost trecerea de la dansator la antrenor?


„Sincer din tot ce ține de dans, cred că cel mai bun sunt la antrenat. Asta mi-a plăcut de la început!”


Motivul pentru care îi este ușor să explice vine din lipsa de informație de la acea vreme.

Astfel, a fost nevoit să exerseze fiecare mișcare, să o despartă în bucățele, până la cel mai mic detaliu.„Încercând și învățând atât de multe, vreau să dau mai departe aceste informații ca și cum mi-aș fi dorit eu să le primesc la acea vreme.”


Pentru ca elevii lui să ajungă la performanța pe care și-o doresc, Alex trebuie să se muleze pe trăsăturile fiecăruia. Pentru el este o adevărată plăcere să pună în lumină calitățile acestora doar că necesită ca și elevii să aibă răbdare.Ai avut perioade mai dificile în cariera asta?


„O provocare a fost când mi-am rupt un menisc și a trebuit să împrumut bani că să mă operez.”


Alex a vrut toată viața lui să se ferească să ia sau să dea bani împrumut, dar de data asta avea nevoie. Pus în fața acestui fapt, meniscul rupt a devenit ultima lui problemă. Preda lecții private iar singura lui grijă era cum să facă mai repede să deschidă interfonul. Hehe!


În jumătate de an a reușit să dea banii înapoi! Ba chiar a devenit și mai organizat pe partea financiară.Street dance nu e un stil de dans!


Street dance este numai un nume dat mai multor stiluri de dans. „Poți să dansezi hip-hop, breaking, popping, locking, etc.”Cum te remarci în aceste stiluri de dans?


„Începi cu pașii de bază la care adaugi elemente care să fie în legătură cu stilul de dans, nu poți pur și simplu să adaugi un backflip! Ca să te remarci participi la concursuri, mai ales la cyphere.”Cât de importantă este muzica?


„Din punctul meu de vedere, dansul este într-o conexiune cu muzica. Prin anumite mișcări putem reprezenta stări care ne sunt transmise de un instrument, o combinație de instrumente sau pur și simplu de starea piesei.”Niște sfaturi pentru cei care ar vrea să înceapă să danseze?


„Să nu asculte de nimeni și să încerce cât mai multe stiluri și cât mai multe mișcări. Nu ai de unde să știi dacă îți place până nu o faci. Mișcările mele preferate de dans sunt cele care îmi ies.”Ai schimba anumite concepții despre dans?


„Aș vrea ca oamenii să nu mai creadă așa de mult în competiții, sunt până la urmă o afacere a organizatorilor. Mi-ar plăcea ca oamenii să se bucure de proces, să meargă la petreceri, cyphere și workshop-uri decât să alerge după rezultate.”Ce reprezintă pasiunea pentru tine?


„În primul rând pasiunea poate să reprezinte mai multe lucruri, nu numai unul. Dar mai ales cred că este o curiozitate, o dorință de a merge cât mai adânc în proces, să simți mai intens ce se întâmplă dacă îl duci mai departe.”Alex, îți mulțumesc că te-ai deschis și că mi-ai descris ce poate face un mindset bun!


Pe Alex îl găsești aici:


Facebook: Alex Nuț

Pagină de Facebook: Street Groove Jam

Instagram: Alex Nuț

Instagram: Street Groove Studio


Dacă aceste articole îți aduc energie pozitivă și te inspiră, poți să mă susții în această aventură prin Patreon aici.


Mai multe fotografii:  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan