Adrian CroitorPentru o scurtă sesiune de lucru, Adi m-a primit în studioul unde își produce muzica, numit Audio Insiders. Totul super profesionist, parcă eram martor la crearea unui nou hit internațional. O piesă compusă pe computer, cu instrumente din programe și plugin-uri.


Las o piesă în caz că vrei să citești pe muzica lui Adi:


Cine este Adrian Croitor?


Adi are 28 de ani și este producător de muzică electronică, mai exact muzică techno. Cu toate că nu a avut un background de muzicieni în familie, de mic a avut o plăcere pentru muzica de toate genurile.


Drumul muzicii a început să îl atragă în momentul în care s-a mutat pentru perioada liceului la niște rude din Bistrița. Vărul lui era bariton iar în timpul liber producea muzică electronică. Cu timpul Adi a început să prindă drag de acest gen de muzică.


Mai târziu, I-a plăcut așa de tare încât începând de pe clasa a XI-a avea de gând să urmeze Conservatorul.


„Părinții nu mi-au interzis să mă duc dar mi-au prezentat puțin situația de la noi și cât de greu este să reușești în această industrie. Tocmai de asta am ales să studiez în

București, pe un drum total diferit față de cel al muzicii, care însă îmi asigură un venit.”Ce s-a întamplat în cei 3 ani de studii?


„Din păcate lipsa de timp m-a forțat să las muzica pe planul doi însă mai mergeam la petreceri de techno. Până atunci ascultam și produceam minimal-house, progressive, tech-house și alte genuri de muzică.”


„De la un timp mi-am dat seama că muzica techno și-a făcut din ce în ce mai mult loc în playlist-ul meu așa că am început să și produc piese de acest gen.”


Care este proporția DJ-ing vs. producție?


„În cea mai mare parte pentru a ajunge să ai evenimente (sau gig-uri cum le mai numim) este nevoie să produci, altfel este destul de greu să te remarci. Așa funcționează industria asta!”


Muzica pe care o produci practic îți formează imaginea și cresc șansele să fii recunoscut: „...oamenii mă recunosc pentru o piesă care le place.”


Ce înseamnă pentru tine muzica techno?


„Muzica techno este despre dinamică, structuri și o armonie infinită între frecvențe audio.”


„E un gen de muzică atât de abstract încât îmi e greu să o descriu. Mi se pare fascinant că poți să transmiți stări fără să fie o voce care să prezinte un mesaj anume.”


„Creezi o armonie care îți transmite ceva folosindu-te doar de sunete electronice. Asta cred eu e și cea mai mare provocare din tot procesul.”Ești mai slab pregătit dacă ești în warm-up?


„Văd foarte mulți DJ`s care sunt supărați că pun muzică pentru warm-up pe principiul: „Nu vine lumea la ora asta! ” Problema mare aici este că mulți dintre ei își doresc prea mult să fie faimoși, să fie în centrul atenției, în cel mai scurt timp. Începem de jos, ca toată lumea... ”


Țin să adaug că mulți dintre noi pornesc la drum cu o mentalitate greșită. Vreau să spun că nu e greșit să ai scopuri, indiferent că sunt financiare, de statut sau oricare ar fi.


Problema e că nu ai de unde să știi cu siguranță dacă le vei atinge sau nu. Ce îți rămâne de făcut?


Să te bucuri de proces, de clipa pe care o ai acum.


Ce reprezintă pasiunea pentru tine?


„Ce pot să spun e că nu m-am născut cu o pasiune pentru muzică, chiar dacă eram atras cumva de drumul ăsta. A devenit o pasiune pe parcurs, prin muncă și văzând că începe să prindă. Chiar am avut două perioade în care am vrut să mă las.”


„Momentul cheie a fost când am fost la cel mai mare festival de muzică techno din lume care se ține în Olanda și anume „Awakenings Festival”. Am avut un fel de revelație în momentul în care m-am vizualizat în locul artiștilor de pe scene. Parcă totul a început să capete sens și mi-am format un scop.”


„Lucrul care mă face atât de pasionat de muzica electronică este să văd oameni care înțeleg ce vreau eu să le transmit, indiferent ca e unul sau că sunt o mie.”Cât de mult contează mentalitatea?


„Totul pleacă de aici...” îmi arăta Adi cu degetul îndreptat spre cap. A venit de la acel festival total schimbat, cu o nouă energie, hotărât să își dedice cât mai mult timp pentru muzică.


„Dacă tu ești convins că nu o să poți niciodată, nu o să poți, e simplu…”


„Vizualizarea a contat foarte mult pentru mine în tot acest proces pentru că m-a ajutat să merg în direcția potrivită.”


Ai un scop mare pe care vrei să îl atingi?


„Vreau să pun România pe harta muzicii techno! Vreau ca oameni din toate țările să vină la noi pentru cât de faină e muzica și oamenii de aici. Ba mai mult, vreau să îi văd că își doresc să meargă la un festival oriunde în lume pentru că apreciază un artist român.”Care sunt cele mai mari realizări în calitate de producător?


„Una dintre cele mai mari realizări ale mele acum este că una dintre melodiile pe care le-am compus a intrat în top 100 beatport la secțiunea techno și a ajuns pe locul 32. E cam cel mai mare magazin de muzică unde toți artiștii își lansează piesele, cuprinzând un catalog vast de genuri ale muzicii electronice..”


„Se intră foarte greu în acel top și am aflat că sunt singurul artist român de techno care a ajuns în acest clasament.”


„Pentru mine o mare realizare este că o piesă de pe același E.P. cu cea din top 100 a fost pusă de producătorul meu preferat, Enrico Sangiuliano, la unul dintre evenimentele lui.”


„Am ocazia să lucrez cu o casă de discuri din Franța care se află pe locul 14 în lume în topul label-urilor de muzică techno.”


„De asemenea, am ocazia să lucrez cu un record-label românesc numit Skills Records unde împreună cu Horace Dan D. și Roberth promovăm alți artiști de muzică techno.”


Toate aceste întâmplări au deschis noi uși pentru Adi, primește feedback de la producători mari din industrie, aceștia chiar folosesc piesele lui la propriile evenimente și nu fac altceva decât să îi confirme că este pe drumul cel bun.Crezi că techno-ul va rămâne în timp?


„Ce pot să spun e că trendurile sunt ciclice, la fel și în cazul muzicii. Dacă astăzi techno-ul a prins amploare, peste ceva timp poate să nu mai fie și să revină în underground.

Diferența este dată de cei care ascultă pentru că le face sincer plăcere sau se regăsesc în melodii.”


Am discutat cu Adi puțin pe tema asta. De unde concepția asta că nu mă uit la un serial dacă s-a uitat toată lumea deja la el? De ce nu mă duc să vizitez o anumită țară pe care o știe toată lumea? Pe ce motiv?


Poate chiar se află ceva frumos în spatele tuturor acestor concepții și ar putea să aibă însemnătate numai pentru tine.


Aici cred că ne întoarcem la nevoia de a fi speciali, ne place să fim early-adapters la orice, ca să ne putem flutura avantajul în fața celorlalți.


„De ce ai început să asculți muzică techno? Pentru trend? Să fii cool în fața prietenilor?Ce are dacă ascultă jumătate de planetă?”Sinceritate până la capăt


„Se promovează din ceva motive o atitudine greșită, și-anume că mulți nu spun adevărul ca să nu te supere. Îmi scriu alți producători începători să îmi dau cu părerea, și eu le spun sincer ce îmi place, ce nu și ce pot face mai bine... ”


„Chiar încerc să le spun într-un mod frumos dar mulți se supără atunci când nu aud ce vor de fapt să audă.”


Cu ce te diferențiezi în lumea techno-ului?


„Reușesc să păstrez originea dinamică și ritmată a techno-ului și să o îmbin cu elemente care mă reprezintă și îmi plac, elemente melodice sau din muzica trance. Cel mai important este să fii tu și să fii sincer cu tine, să nu vrei să pari a fi ceva ce nu ești. Asta împreună cu munca multă sunt lucrurile care m-au adus aici.”


Adi, îți mulțumesc că m-ai primit în studio, m-am simțit celebru pentru câteva ore! Cu siguranță o să văd techno-ul cu alți ochi și o să ascult cu mai mult interes. :)


Pe Adi îl găsești aici:

beatport - Audio State

Facebook - Audio State

Instagram - Audio State

SoundCloud - Audio State


Dacă ți se pare importantă, dacă îți aduce o energie pozitivă și te inspiră munca mea, poți să mă susții prin Patreon prin link-ul de aici.

  • Facebook
  • Instagram

© 2019 Documenting Passion | Kristian Jucan